01 oktober 2007

Rulldalen i september


Staffan, Jenni och Kiho gjorde sällskap på den här turen till Rullån. 5 i 12, precis i tid för att hinna insupa de sista höstfärgerna innan det var försent. Turen skulle bjuda på många fina upplevelser, framförallt från djurlivet. Det började nästan direkt, bara en stunds promenad upp från bilen som vi parkerade i Gestvallen. En rejäl björnskit full med blåbär, mitt på stigen.


Spännande tyckte vi och fotograferade och tittade noga vad björnen ätit. Mest blåbär verkar det som... Vi tog några steg till efter stigen och Jenni som gick först pekade plötsligt ner mot backen och, jo visst var det väl? Våra första björnspår!


Vi fick väl inte direkt frossa, men visst var det lite spännande med ett tassavtryck mitt på stigen. Det kan inte ha varit särskilt färskt, för vår tillfällige turkamrat Kiho verkade inte bry sig nämnvärt vare sig om bajs eller spår. Här är Kiho förresten:

Väl framme vid ån gick vi nedströms en bit till en större tall där vi slog läger. Efter att ha ordnat lägret och kikat runt lite i omgivningen tittade vi på varandra och undrade " Vad ska vi hitta på nu då?" Vi kom fram till att det allra bästa vore att slappa lite och framförallt; att göra upp eld. Det skulle bli tre mycket fina kvällar med brasa, kaffekokning, korvgrillning och allmänt mys.
Vi hade tur och fick soliga dagar och kalla nätter med månsken utöver det vanliga. Dag 2 ägnades åt en topptur på Hottögsfjället som bjöd på fin utsikt.


På denna septembertur i Rullån var det inga gökar som utbrast "Ko-ko!" runt om i skogen när vi traskade omkring. Däremot var det ett sällsynt skådespel i ån när öringarna gökade... Det var nämligen lektid för öringen och vi hade turen att få se det.


När vattentemperaturen är precis rätt så går öringarna upp till de lekplatser där de själva blev till, för att reproducera sig och fylla på åns förråd av Salmo trutta. 2 till 5 år gamla och knappt 20 centimeter långa blir de lekmogna. En 1 kilo tung hona har ungefär 1 000-2 500 ägg som hanarna slåss om att få lägga sin mjölke på. Leken sker på grunt och lätt strömmande vatten, helst på grusbottnar. Äggen kläcks efterföljande vår och nya öringar fyller bäcken.


Öringarna var förhållandevis oskygga, men närmare än så här kom vi inte. Oftast såg vi bara fenorna som stack upp, en plötslig vältring åt sidan, några snabba ryck och sedan en stor plog som drog iväg efter ån... Ett minst sagt fascinerande skådespel.


Dag 3 gick vi en promenad nedströms ån. Mycket fint med skogen, vattnet och och alla färger och dofter. Här skulle man ha en liten timring med en vedspis resonerade vi.


Sista dagen var det slut på det fina vädret. Redan på kvällen innan började det regna lite, men då hade vi turligt nog redan avslutat eldandet och gått in i tältet och lagt oss. Promenaden ner till bilen var trots allt mest sval och skön, om än lite disig...Bonusbilder:


5 kommentarer:

Thure Björck sa...

Skön stämning i bilder och text. Nåt att minnas.

Anonym sa...

Fin tur. Fina bilder. Men "Gestvallen"!??

Söker man på det i "kartboken", så får man frågan: Menade du Hultsfredsfestivalen?

Lite roligt, tycker jag, som har ett så utvecklat sinne för humor.
:)

Staffan sa...

Bert: Den där googlefunktionen sög ju. testa hitta.se: http://www.hitta.se/SearchCombi.aspx?vad=&var=gestvallen

Tomas sa...

Grymt härlig tur! Fina bilder ocksål känns som hemtrevligt..
Funderar om det verkligen var björnskit vi såg på våran ur i sommras
http://bp1.blogger.com/_-flqctJMmvA/RptU9JQcCmI/AAAAAAAAAEc/XKDkbHb_UwQ/s400/PB080542.JPG

Jag har stora planer för kommande äventyr!

Anonym sa...

Jädrans fina bilder! Man blir riktigt sugen på att komma ut.