03 juni 2008

Flugviktare


Total vikt 1295 gram i storlek XL och 44

Läser tidningen Allt om flugfiske #3 2008 som har en artikel om nya prylar. Allt från vadare till spön, dunvästar och gympadojjor. Om gympadojjorna står att läsa " Efter en dag i vadarkängor är det rena paradiset att stoppa fötterna i ett par lätta gympaskor". Lätta gympaskor får i det här fallet representeras av ett par Cayman GTX från Viking.

Skorna är alltså gtx-fodrade vilket enligt Allt om flugfiske innebär att skorna "ska klara både vadning och vandring i svår terräng" Öh va? Det betyder ju bara att när vattnet runnit ner i skorna under vadning så har det desto svårare att komma ut genom gtx-membranet... Fiffigt, jättefiffigt. Men de är väl iallafall lätta säger du tvivlande? Skorna, som även förekommer som pris i läsartävling i tidningen Fiske för alla #4 2008 är ju inte särskilt lätta även om skofabrikanten lyckats få de omskrivna i två fiskeblaskor. Fast det är klart, jämför man med ett par 2,5-kilos vadarkängor så är de ju okej...

Ställer mig också ganska frågande till beteckningen lättviktsvadare. Så länge de inte är helt i neopren får vadarna nämligen ofta den beteckningen, alldeles oavsett vad de väger. Väger gör de dessutom, för lättviktsvadarna nuförtiden ska tydligen ha tjocka neoprensockar som sedan sätts i de redan tunga vadarkängorna plus tjocka neoprengrusskydd runt kängorna, för att inte tala om det allra nyaste; en fet dragkedja (så att den fete flugfiskaren ska kunna pinka lättare?) mitt på magen. Vad ska ett par vadare egentligen tåla?

Fiskaren har anonymiserats för att slippa stå till svars för de tunga kängorna, neoprenvadarna samt den exklusiva, men tunga flugfiskevästen i renskinn. Hunden behöver inte räknas in i utrustningens vikt eftersom den, så länge den levde gick på egen hand.

Okej okej, om du ska stå i en iskall atlantälv och dänga efter lax 8 timmar om dagen kanske det här inte är nåt för dig. Men för det normala svenska flugfisket i ström och sjö. Vad rekommenderar doktorn då? Jo, lätta gympaskor i mesh och ett par lättviktsvadare där sockan är i samma tunna väv som själva byxan. Meshskor, dvs vattnet rinner rakt genom och de torkar fort, vilket har sina fördelar. Lätta vadare för att, ja för att du inte behöver tyngre grejer helt enkelt. Tyvärr har SIMM's slutat tillverka sina lättviktsvadare, ofattbart nog sålde de inte tillräckligt bra.

Här med grusskydd. Fast ärligt talat, hur ofta behövs grusskydd? September 2007 , minusgrader och kräksnö.

Nu kan du vandra in till ditt fiskevatten i samma skor som du sedan ska fiska i. Eftersom skorna är i mesh så torkar de fort och väger dessutom mindre än ett par traditionella gympaskor, eller såklart ett par gympaskor med gtx. Du har alltså lägersko, vandringssko och fiskeskor i en och samma sko. Nu pratar vi fiffigt utan ironi ;)

Scrolla nu upp till första bilden på mina skor och vadare. Gå sen till förrådet och hämta dina egna och lägg de på köksvågen. Fundera sedan på hur mycket god korv, single-malt, fotoutrustning (eller vad du nu brukar ha med dig) som du kan ta med istället. Eller kanske bara utnyttja den lägre vikten till att orka gå lite längre, kanske till den där nacken du inte iddes gå till förra året?


Jag orkade, det lönade sig ;)

Det skiljde inte så mycket, varför ska jag orka byta? Tja det är trots allt en början. Det är iofs fel ände att börja i ( börja med de tunga grejerna) men fundera på hur mycket av dina flugor och askar du verkligen använder? Byt ut den flashiga men ack så tunga och överlastade flugvästen mot en liten chestpack, du behöver ändå inte mer nu när du snart rensat ut alla onödiga prylar.

Det här är ju som sagt bara en skrapning på ytan, om du seriöst vill lätta på din packning så rekommenderas http://www.fjaderlatt.se/ eller http://www.utsidan.se/ fyllt av kunskap, tips och råd. Ett första tips och det enklaste sättet att göra packningen lättare är alltså att att börja med de tre tyngsta sakerna i din utrustning: tält, sovsäck och ryggsäck. De tre stora posterna gör den största skillnaden, att borra hål i tandborsten är överkurs för de riktigt nördiga.


Lättare grejer är dessutom roliga att få stora fiskar med. Fast hit flög jag...

Låt mig ta mina egna som exempel. Bytte ut min 100 liters vulcan på dryga 2 kilo, alltså en ganska lätt säck för den storleken, till en 62 liters Granite Gear Vapor Trail på 1081 gram.



Jag tar inte vårt Nammatj 3GT på 3,8 kilo när jag ska ut på solokvist och fiska, utan tar en hemsydd tarptält istället. Det är ett enkelvävstält som komplett med en tältstång, pinnar och packpåse väger in på 757 gram.


Nerpackat.

Uppslaget.

Eller varför inte bo under en tarp?


Jag slängde min gamla dunsäck ( mest för att den hade möglat efter 15 års misshandel) och köpte en Western Mountaineering Highlite på 565 gram.



Nä, nu sticker jag ut och fiskar. Förhoppningsvis kan jag visa upp några fiskar här någon gång efter helgen. Ju tyngre desto bättre, var det inte så?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt att se och läsa. Jag måste nog göra en liknande sammanställning på mina hemgjorda grejer. Men jag kanske ska testa allt ordentligt först innan man börjar skriva? Hängmattekonceptet har jag ju testat en natt men mina lättviktsvadare har jag inte ens hunnit prova, jag har nämligtvis inte haft tid att täta sömmarna ännu.

Anonym sa...

Hmm... och jag som har för mig att det var "någon" som sa att han inte skulle pryla nåt mer :-) Men som jag själv brukar tänka, när jag har köpt den där måste-prylen; nu har jag allt jag behöver och kommer inte att handla något nytt på väldigt länge.

Staffan sa...

Enda nya är sovsäcken och eftersom den gamla möglat så hade jag faktiskt inget val :)