19 februari 2007

Hundspann i OttsjöEn mild februarimorgon stod vi tillsammans med fyra kompisar, Keld Legind och ett trettiotal av hans slädhundar, redo för en sex timmars slädtur i Ottsjö.
Efter en kort redogörelse hur man kör släden hjälpte vi till att sela hundarna som var mycket ivriga på att komma iväg. Deras ylande och skällande fick det att pirra extra mycket i magen. Men snart var vi klara. Totalt var det nästa trettio hundar fördelat på 4 slädar.Så fort vi kom iväg blev hundarna tysta och fullt koncentrerade på att dra. Det enda som hördes var deras steg i snön, medarnas glidande på snön och vårt skratt. Vi var två personer per släde och turades om att antingen sitta på släden eller stå på medarna och köra. Att köra var inte så svårt. Det gällde helt enkelt att vara med och luta när det svängde och bromsa när det gick för fort eller när man ville stanna. Sedan sprang våra hundar bara efter Kelds hundspann som gick först.Efter drygt två timmars körning stannade vi för lunch. Keld stekte pyttipanna över öppen eld medan vi passade på att kela med hundarna. Han har själv fött upp sina hundar och medvetet blandat in andra raser för att de ska vara mer sociala.


Efter lunch bar det av hemåt igen. Hundarna sprang på och vi var djupt imponerade av deras styrka. När det är uppförsbacke eller går tungt får den som står baktill hjälpa till och sparka, vilket var mycket jobbigt. Det dröjde inte länge förrän mjölksyran kom.När vi väl var tillbaka selade vi av alla hundar och tackade för oss. Sedan gick vi tillbaka till vår stuga för att sedan äta middag och bada bastu på Ottsjö Wärdshus.

Turen kostade totalt 1050 kronor per person och då ingick slädtur, lunch, middag och bastubad. Vi valde att stanna över natten och hyrde en stuga på värdshuset för 200 kronor per person.

Lite fakta:
  • Hundarna äter totalt 6 hekto per dag varav två deciliter var fiskolja.
  • Hundarna äter en gång per dag, några timmar efter slädturen.
  • Hundarna blir cirka 10-12 år gamla.
  • Slädarna var helt av trä utan några spikar. När man kör släde förstår man varför. De utsätts för många hårda stötar och de behöver vara flexibla.
  • Det går cirka 12-15 kilometer i timmen

Inga kommentarer: