05 februari 2007

Låt hunden göra jobbet

Tja, varför inte? Det är ju både roligt och nyttigt för hunden att få en uppgift att jobba med när man är ute med skidorna. Jag köpte en finsk barnpulka, hämtade lite vp-rör hos en snickarpolare, tog snöre och några spännremmar och satte ihop en pulka med skaklar. Lätt, billigt och förmodligen mer stabilt och hållbart än man kan tro. Så här blev resultatet

Fotot är taget på Frösön i januari 2007, det är 2-3 decimeter nysnö och Essi drog som attan. I pulkan ligger en 50 liters rygga med kök, kaffe liggunderlag, thermojacka och spade. Inte tungt men trots det så plöjde pulkan lite väl mycket snö framför sig, även fast jag lastade baktungt. Det är ett problem, men det går nog att lösa genom att sätta fast ett kapell längts fram på pulka som hindrar snö från att komma in. Vill man göra pulkan än mer stabil kan man korsa skaklarna på mitten, men för plattare terräng funkar det riktigt bra med den lösning jag valt. Ett par längre skaklar ska tillverkas för egen del. De nuvarande är för korta för mig, iallafall när åker skidor.

Pulkan är även förstärkt i framkant med en träbit som är fastskruvad genom plasten. Problem som kan uppstå är naturligtvis om det blir hårt eller isigt och man går på skrå. Då kommer pulkan att sladda ner och säkert även välta. Det går såklart att sätta metallfenor undertill och förstärka den på andra sätt för att göra den stabilare, spårsäkrare med mer... men jag vill behålla pulkans lätthet. Om den havererar på fjället ska det bara vara att spänna på sig ryggan (med pulkan på ) och skidra vidare.Som synes på bilden ovan är vp-skaklarna väldigt flexibla. Vp-rör kan ju verka fjuttigt men det är ju repet inuti som belastas när man drar, själva rören är ju mest för att hålla pulkan på fast avstånd bakom sig/hunden. Jag tror dessutom att de klarar sträng kyla rätt okej, men det återstår ju att se.

Sen gäller det ju förståss att hålla sig på spåret... åtminstone om man inte vill doppa nosen i pudersnön...


Inga kommentarer: